Scanback 1
N E W S    FROM
Muzeul Romanatiului Caracal


(02.09.2008 , Romania, Caracal )
Muzeul Judetean Teleorman - Exponatul lunii septembrie 2008 - pandativul de la Vităneşti

Muzeul Judetean Teleorman - Exponatul lunii septembrie 2008 - pandativul de la Vităneşti
Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 3 septembrie 2008, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII SEPTEMBRIE.
Pentru perioada 1 – 30 septembrie, Muzeul Judeţean Teleorman va prezenta publicului „Pandantivul de la Vităneşti”. Piesa, un pandantiv confecţionat din aur, în greutate de 1,40 g, a fost descoperită în cadrul celei de a XV-a campanii de cercetări ce s-a desfăşurat recent pe aşezarea gumelniţeană de tip tell de la Vităneşti, jud. Teleorman.

Descoperirea de la Vităneşti poate fi socotită o descoperire senzaţională, avându-se în vedere raritatea unor asemenea descoperiri, precum şi vechimea ei, de aproximativ 6000 de ani. Obiecte de aur au fost descoperite şi în alte aşezări gumelniţene din sudul României (Sultana, Vidra, Vlădiceasca, Bucşani), dar şi în alte arii culturale (Cucuteni, Bodrogkeresztur), acestea atestând faptul ca metalul preţios era prelucrat încă de acum şase mii de ani, putând fi legat, alături de cupru, de începuturile metalurgiei.

Obiectul, confecţionat dintr-o foiţă de aur, prelucrată prin batere, reprezintă un idol antropomorf, extrem de schematizat. De altfel, în aşezarea de la Vităneşti au fost descoperite, într-un număr mare, statuete antropomorfe confecţionate din lut, os şi piatră, toate ilustrând unul dintre aspectele cele mai interesante ale vieţii spirituale a civilizaţiei gumelniţene. De altfel, aurul, va juca un rol covârşitor în viaţa societăţii omeneşti de-a lungul istoriei, imortalizând dincolo de simbol, valoare şi de putere, poate cele mai înalte reprezentări cu certe valenţe artistice.

copyright © museum.com gmbh. all rights reserved.
copyright policy