Burg Altena, Germany
Muzeul Romanatiului Caracal
Title PAGINA IN CONSTRUCTIE
Topics The museum, architecture, Related museum topics, Other topics
Author MUZEUL ROMANATIULUI CARACAL, caracal, Romania
Groups (Museum professionals)

< < prev     page 43 of -1      overview     next >>

Sectia Arheologie-Istorie

ISTORICUL MUZEULUI

Ideea infiintarii unui muzeu la Caracal , care sa adaposteasca materialele istorice descoperite pe teritoriul fostului judet Romanati , a fost lansata inca din a doua jumatate a secolului XIX . Ea a fost sustinuta de mari arheologi si cercetatori ai istoriei vechi precum Cezar Bolliac , Alexandru Odobescu , Grigore Tocilescu etc.
Muzeul de istorie din Caracal a luat fiinta la 26 septembrie 1949 . Baza fondului de exponate l-a format doua colectii particulare din oras , ai caror posesori au inteles , de la inceput sa ajute la intemeierea noii institutii.
Munca de organizare a durat opt luni si jumatate , de la 26 sept 1949 si pana la 11 iunie 1950] . Muzeul a ocupat mai intai doua sali , intr-o cladire pe strada Jan Dobrescu . La 1 martie 1950 i s-a dat localul monument istoric de pe strada Negru Voda nr.1 compus din 23 incaperi si o curte spatioasa potrivita pentru piesele grele ale lapidariului .
La 11 iunie 1950 s-a putut face deschiderea festiva a muzeului , avand organizate pana la acea data “comuna primitiva “ si “ sclavagismul” in sase incaperi de la etajul cladirii . Tot acum a fost aprobata schema de personal compusa din cinci posturi : un director , un asistent de istorie , un asistent de arta si doi supraveghetori .
Din 1951 s-a inceput organizarea de expozitii pe diferite teme . Numarul obiectelor s-a inmultit repede si s-a simtit nevoia de largire a spatiului de expunere . S-au amenajat inca sapte incaperi unde s-au organizat “ feudalismul” si “capitalismul”. Numarul de sali amenajate a ajuns la patruspezece. De asemenea s-a confectionat mobilierul corespunzator pentru aceste sali
Cu timpul s-a simtit nevoia infiintarii de subsectii ale sectiilor existente . Astfel a aparut lapidariul ca subsectie a “sclavagismului”.


[ site notice ]

copyright © Elke Strauch. all rights reserved.
copyright policy