Scanback 1
N E W S    FROM
Muzeul Romanatiului Caracal


(05.07.2012 , Romania, Caracal )
Muzeul Cāmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt -http://

http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&
id=14648&title=Muzeul-Campiei-Boianului--31-de-ani-de-existenta-la-Draganesti-Olt.html

Muzeul Cāmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt
Muzeul Cāmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt
Satul neolitic, atracţia şi māndria muzeului

Localnici, autorităţi locale şi oameni de cultură din judeţ au participat ieri la manifestările dedicate īmplinirii a 31 de ani de existenţă īn oraşul Drăgăneşti a celui mai cunoscut muzeu din sudul ţării.
de Florina Popa
florina.popa@gazetanoua.ro

La 5 iulie, oamenii de cultură din judeţul Olt se adună la Drăgăneşti-Olt, pentru a aniversat Muzeul Cāmpiei Boianului, o instituţie de referinţă īn domeniu, la nivel naţional. Ieri, directorul muzeului Traian Zorzoliu, primarul oraşului Pantelie Rotaru, oameni de cultură din judeţ şi localnici au sărbătorit 31 de ani de existenţă a instituţiei. Manifestările au inclus dicursuri despre perioada de la īnceputuri pānă īn prezent a instituţiei, premierea localnicilor care au contribuit la creşterea numărului de exponante muzeale, vizitarea muzeului şi un moment artistic.

Satul neolitic, atracţia muzeului

La data de 5 iulie 1980, īn prezenţa unui public numeros, format din personalităţi locale şi judeţene, primarul Drăgăneştiului de atunci, Grigore Gheboianu, tăia panglica inaugurală a locaşului ce urma să devină, zeci de ani mai tārziu, unul dintre cele mai cunoscute din ţară şi din lume. Atunci muzeul avea un singur pavilion expoziţional şi 3.000 de exponate. Astăzi, īn cele cāteva pavilioane sunt expuse 15.000 de obiecte muzeale. Evoluţia muzeului, pe parcursul celor 31 de ani, s-a datorat localnicilor, care au contribuit la creşterea numărului de exponate şi autorităţilor care au contribuit financiar la continuarea activităţii locaşului de cultură şi istorie locală. Poate cel mai mare aport īn dezvoltarea acestui muzeu īl are profesorul Traian Zorzoliu, olteanul care nu a precupeţit niciun efort īn creşterea valorii culturale şi istorice a instituţiei. Pentru a duce numele acestuia peste hotare, profesorul a realizar un arheoparc ce reconstituie un mini-sat neolitic de acum 6.000 de ani.


Amenajarea mini-satului Gumelniţa a īnceput īn aprilie 2009 şi s-a inalizat anul trecut, bazndu-se pe descoperirile făcute īn urma celor şapte campanii arheologice demarate de mai mulţi specialişti din Bucureşti, Dolj şi Olt. Unic la această dată īn ţară şi printre puţinele reconstituiri de acest gen din Europa, satul neolitic este atracţia muzeului.


Noul primar susţine dezvoltarea culturii

Noul primar la Drăgăneştiului, Pantelie Rotaru, i-a promis profesorului Zorzoliu, directorul muzeului, tot sprijinul necesar dezvoltării unităţii, dar şi demarării altor proiecte. „Mă bucur că īn oraşul nostru se petrec astfel de evenimente şi īl felicit pe profesorul Zorzoliu pentru munca depusă de-a lungul anilor īn sprijinul acestui muzeu. Suntem fericiţi că avem printre noi oameni de talia profesorului Zorzoliu. Īl felicit totodată şi pe Geoge Cojocaru, care ne-a adus aici o colecţie minunată de flori. Vă asigur că īn Drăgăneşti-Olt o să se īntāmple evenimente de acest gen din ce īn ce mai des. Din partea primăriei, profesorul Zorzoliu va avea toată susţinerea īn toate proiectele pe care le are şi doreşte să le pună īn aplicare”, a spus Rotaru, īn cadrul manifestării de deschidere a evenimentului cultural.


Traian Zorzoliul, omul de numele căruia se leagă istoria şi cultura din Cāmpia Boianului, şi-a exprimat intenţiile viitoare, prin care vrea să mai pună un centru de greutate istorică īn celălalt capăt al oraşului.
„Sper ca ziua de astăzi să-şi atingă scopul, iar Muzeul Cāmpiei Boianului să fie din nou īn centrul atenţiei. Noi, salariaţii de la muzeu, avem prilejul de a lansa cāte un om de suflet, care din pasiune pe care o are dă un sens al vieţii deosebit şi poate să facă cinste evenimentului de astăzi şi nu numai. Atāta vreme cāt voi fi pe aici, voi face tot ce īmi stă īn putinţă să ducem la īndeplinire planurile culturale ale oraşului. Īmi doresc ca oraşul Drăgăneşti să aibă, īn zona de sud şi īn cea de nord, două obiective culturale care să tranforme oraşul īntr-unul turistic. Este vorba despre o cetate, o replică a Davei de la Sprāncenata, pentru care avem nevoie de la primărie de un teren. Dacă voi fi sănătos, īn doi ani, cetatea va fi gata”, a declarat profesorul.


Drăgăneştenii, premiaţi pentru contribuţia la dezvoltarea muzeului

30 de localnici din Drăgăneşti-Olt au fost premiaţi de către conducerea muzeului şi a primăriei pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la extinderea instituţiei culturale. Profesorul Zorzoliu a enumerat exponatele muzeale aduse de fiecatre dintre cei 30 de drăgăneşteni, care au primit diploma de la primarul Pantelie.


La manifestări a participat şi George Cojocaru, un localnic pasionat de cultivarea florilor, care a īncāntat privire participanţilor cu cāteva specii mai puţin cunoscute pe meleagurile din Cāmpia Boianului. Acesta a expus şi revistele de specialitate cu care colaborează de cāţiva ani.
Evenimentul prilejuit de īmplinirea a 31 de ani de existenţă s-au īncheiat īn acordurile muzicii populare, interpretată de grupul vocal Bujorelul din localitate şi cu vizitarea muzeului.

copyright © museum.com gmbh. all rights reserved.
copyright policy