Burg Altena, Germany
N E W S    FROM
Muzeul Romanatiului Caracal

[click here to see the picture]

(05.07.2012 , Romania, Caracal )
Muzeul Câmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt -http://

http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&
id=14648&title=Muzeul-Campiei-Boianului--31-de-ani-de-existenta-la-Draganesti-Olt.html

Muzeul Câmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt
Muzeul Câmpiei Boianului, 31 de ani de existenţă la Drăgăneşti-Olt
Satul neolitic, atracţia şi mândria muzeului

Localnici, autorităţi locale şi oameni de cultură din judeţ au participat ieri la manifestările dedicate împlinirii a 31 de ani de existenţă în oraşul Drăgăneşti a celui mai cunoscut muzeu din sudul ţării.
de Florina Popa
florina.popa@gazetanoua.ro

La 5 iulie, oamenii de cultură din judeţul Olt se adună la Drăgăneşti-Olt, pentru a aniversat Muzeul Câmpiei Boianului, o instituţie de referinţă în domeniu, la nivel naţional. Ieri, directorul muzeului Traian Zorzoliu, primarul oraşului Pantelie Rotaru, oameni de cultură din judeţ şi localnici au sărbătorit 31 de ani de existenţă a instituţiei. Manifestările au inclus dicursuri despre perioada de la începuturi până în prezent a instituţiei, premierea localnicilor care au contribuit la creşterea numărului de exponante muzeale, vizitarea muzeului şi un moment artistic.

Satul neolitic, atracţia muzeului

La data de 5 iulie 1980, în prezenţa unui public numeros, format din personalităţi locale şi judeţene, primarul Drăgăneştiului de atunci, Grigore Gheboianu, tăia panglica inaugurală a locaşului ce urma să devină, zeci de ani mai târziu, unul dintre cele mai cunoscute din ţară şi din lume. Atunci muzeul avea un singur pavilion expoziţional şi 3.000 de exponate. Astăzi, în cele câteva pavilioane sunt expuse 15.000 de obiecte muzeale. Evoluţia muzeului, pe parcursul celor 31 de ani, s-a datorat localnicilor, care au contribuit la creşterea numărului de exponate şi autorităţilor care au contribuit financiar la continuarea activităţii locaşului de cultură şi istorie locală. Poate cel mai mare aport în dezvoltarea acestui muzeu îl are profesorul Traian Zorzoliu, olteanul care nu a precupeţit niciun efort în creşterea valorii culturale şi istorice a instituţiei. Pentru a duce numele acestuia peste hotare, profesorul a realizar un arheoparc ce reconstituie un mini-sat neolitic de acum 6.000 de ani.


Amenajarea mini-satului Gumelniţa a început în aprilie 2009 şi s-a inalizat anul trecut, bazndu-se pe descoperirile făcute în urma celor şapte campanii arheologice demarate de mai mulţi specialişti din Bucureşti, Dolj şi Olt. Unic la această dată în ţară şi printre puţinele reconstituiri de acest gen din Europa, satul neolitic este atracţia muzeului.


Noul primar susţine dezvoltarea culturii

Noul primar la Drăgăneştiului, Pantelie Rotaru, i-a promis profesorului Zorzoliu, directorul muzeului, tot sprijinul necesar dezvoltării unităţii, dar şi demarării altor proiecte. „Mă bucur că în oraşul nostru se petrec astfel de evenimente şi îl felicit pe profesorul Zorzoliu pentru munca depusă de-a lungul anilor în sprijinul acestui muzeu. Suntem fericiţi că avem printre noi oameni de talia profesorului Zorzoliu. Îl felicit totodată şi pe Geoge Cojocaru, care ne-a adus aici o colecţie minunată de flori. Vă asigur că în Drăgăneşti-Olt o să se întâmple evenimente de acest gen din ce în ce mai des. Din partea primăriei, profesorul Zorzoliu va avea toată susţinerea în toate proiectele pe care le are şi doreşte să le pună în aplicare”, a spus Rotaru, în cadrul manifestării de deschidere a evenimentului cultural.


Traian Zorzoliul, omul de numele căruia se leagă istoria şi cultura din Câmpia Boianului, şi-a exprimat intenţiile viitoare, prin care vrea să mai pună un centru de greutate istorică în celălalt capăt al oraşului.
„Sper ca ziua de astăzi să-şi atingă scopul, iar Muzeul Câmpiei Boianului să fie din nou în centrul atenţiei. Noi, salariaţii de la muzeu, avem prilejul de a lansa câte un om de suflet, care din pasiune pe care o are dă un sens al vieţii deosebit şi poate să facă cinste evenimentului de astăzi şi nu numai. Atâta vreme cât voi fi pe aici, voi face tot ce îmi stă în putinţă să ducem la îndeplinire planurile culturale ale oraşului. Îmi doresc ca oraşul Drăgăneşti să aibă, în zona de sud şi în cea de nord, două obiective culturale care să tranforme oraşul într-unul turistic. Este vorba despre o cetate, o replică a Davei de la Sprâncenata, pentru care avem nevoie de la primărie de un teren. Dacă voi fi sănătos, în doi ani, cetatea va fi gata”, a declarat profesorul.


Drăgăneştenii, premiaţi pentru contribuţia la dezvoltarea muzeului

30 de localnici din Drăgăneşti-Olt au fost premiaţi de către conducerea muzeului şi a primăriei pentru contribuţia pe care şi-au adus-o la extinderea instituţiei culturale. Profesorul Zorzoliu a enumerat exponatele muzeale aduse de fiecatre dintre cei 30 de drăgăneşteni, care au primit diploma de la primarul Pantelie.


La manifestări a participat şi George Cojocaru, un localnic pasionat de cultivarea florilor, care a încântat privire participanţilor cu câteva specii mai puţin cunoscute pe meleagurile din Câmpia Boianului. Acesta a expus şi revistele de specialitate cu care colaborează de câţiva ani.
Evenimentul prilejuit de împlinirea a 31 de ani de existenţă s-au încheiat în acordurile muzicii populare, interpretată de grupul vocal Bujorelul din localitate şi cu vizitarea muzeului.

copyright © museum.com gmbh. all rights reserved.
copyright policy